Orzechy włoskie - dużo kalorii, ale samo zdrowie.
Granat - o nim już pisałam tutaj: http://forhealthblog.blogspot.com/2015/02/fruits-granat.html
Pomarańcze - witamina C i beta-karoten.
Rukola - źródło wapnia i żelaza.
Zróbmy z tego coś!
Dzisiaj ma być lekko. I zdrowo. Sałatkowo :-)
SAŁATKA Z RUKOLI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
Z podanych składników wyjdą nam 2 porcje.
Co potrzebujemy?
opakowanie rukoli
1 pomarańcza
1/2 owocu granatu
ok. 50g orzechów włoskich
Sos:
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżeczka soku z ctryny
sól i pieprz czarny - do smaku
Przygotowanie:
Rukolę myjemy i wkładamy do miski.
Pomarańcze obieramy, także z białych blonek, dzielimy na cząstki.
Dodajemy cząsteczki granata.
Orzechy podprażamy na patelni i również dodajemy do sałatki.
Z podanych składników przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę - ale uwaga - robimy to dopiero przed podaniem.
Najlepiej schłodzić ją w lodówce ok. 2 godzin.
Smacznego!
N.!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz