Dzisiejszym postem rozpoczynam serię wpisów poświęconych temu, co zwykle ląduje w naszych koszykach podczas zakupów, jak również temu, co powinno się tam znaleźć, jednak z powodu zbyt małej wiedzy, jaką posiadamy, omijamy z daleka niektóre sklepowe półki. Warto więc poznawać właściwości warzyw, owoców czy przypraw, które mogą poprawić smak potraw i wprowadzić nowe pomysły w naszej kuchni lub ulepszyć obecne. Wychodzę Wam na przeciw tworząc zakładkę "Wiem, co jem". Będziecie mogli znaleźć tam istotne informacje na temat produktów spożywczych, dowiecie się skąd pochodzą i jakie mają właściwości. Z pewnością zaskoczę Was nie jeden raz :-) Cykl wpisów rozpocznę od Citrus reticulata, czyli...
MANDARYNKI
Pochodzenie: Południowo-wschodnia część Azji. Obecnie mandarynkę uprawia się w basenie Morza Śródziemnego i USA.
A to ciekawe!: Wyspę Mauritius na Oceanie Indyjskim nazywano kiedyś Mandara - stąd pochodzi nazwa owocu.Owoce właściwej mandarynki zawierają sporo pestek i dlatego są dziś zastępowane w handlu coraz częściej klementynkami oraz odmiany zwane satsuma (nie mają wcale pestek). Inną odmianą są tangerynki - znajdują się u nas wyłącznie w przetworach.
Dlaczego warto je jeść?: Zawierają mnóstwo witaminy C (100g mandarynek wypełnia nasze zapotrzebowanie na tą witaminę w 38%), zwiększającej odporność. Mają w sobie też flawonoid o nazwie nobiletyna, który pomaga m.in. zwalczać otyłość i zapobiega cukrzycy typu II.
Mandarynki hamują procesy starzenia się skóry i poprawiają jej kondycję.
Zawierają sporo witaminy A, która wspiera rozwój kości i zębów oraz zapobiega chorobom oczu.
Składnik | Zawartość w 100 [g] | ||||
---|---|---|---|---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 53 kcal / 222 kJ | ||||
Białko | 0,81 g | ||||
Tłuszcz ogółem | 0,31 g | ||||
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,039 g | ||||
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,060 g | ||||
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,065 g | ||||
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,018 g | ||||
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,047 g | ||||
Węglowodany | 13,34 g | ||||
Błonnik pokarmowy | 1,8 g | ||||
Witamina A | 681 I.U. | ||||
Witamina D | 0 I.U. | ||||
Witamina E | 0,20 mg | ||||
Witamina K | 0 µg | ||||
Witamina C | 26,7 mg | ||||
Witamina B1 | 0,058 mg | ||||
Witamina B2 | 0,036 mg | ||||
Witamina B3 (PP) | 0,376 mg | ||||
Witamina B6 | 0,078 mg | ||||
Kwas foliowy | 16 µg | ||||
Witamina B12 | 0 µg | ||||
Kwas pantotenowy | 0,216 mg | ||||
Wapń | 37 mg | ||||
Żelazo | 0,15 mg | ||||
Magnez | 12 mg | ||||
Fosfor | 20 mg | ||||
Potas | 166 mg | ||||
Sód | 2 mg | ||||
Cynk | 0,07 mg | ||||
Miedź | 0,04 mg | ||||
Mangan | 0,04 mg | ||||
Selen | 0,10 µg | ||||
Fluor | ~ | ||||
Cholesterol | 0 mg | ||||
Fitosterole | ~ |
Źródło tabeli: http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Mandarynki-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html
Źródło tekstu: Colditz G., Owoce egzotyczne.
SMACZNEGO! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz