Serwuję dziś przepis na pyszną zupę z soczewicy. Idealna na chłodniejsze dni. Soczewica ma wiele właściwości korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Po 1. gości na stołach wegetarian, gdyż zawiera sporo białka - zatem jest zamiennikiem mięsa. Po 2. ma dużo potasu istotnego dla naszego serducha, który obniża ciśnienie krwi, a po 3. powinna zagościć na stole każdej przyszłej mamy ze względu na obecność w niej kwasu foliowego.
Co będziemy potrzebowali?
- filet z kurczaka
- 100g czerwonej soczewicy
- pół selera
- pół cebuli
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół pora
- 1,5 litra wody
- 100g przecieru pomidorowego
- łodyga selera naciowego
- łyżka masła
- pieprz i sól wg uznania :)
No to zabieramy się do pracy!
Kurczaka i łodygę selera wkładamy do gotującej się wody. (Wsypujemy przyprawy wg uznania) W tym czasie wszystkie warzywa kroimy w kostkę i podduszamy na maśle. Wrzucamy warzywa do wywaru mięsnego i gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie wrzucamy soczewice i gotujemy do czasu aż będzie miękka. Wyciągamy kurczaka i łodygę selera. Mieszamy zupę dodając do niej przecier pomidorowy.
I w sumie to... już koniec :-)
Pamiętajcie, aby soczewica nie straciła białka, powinna być solona dopiero 10 minut przed końcem gotowania!
Smacznego!
Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) soczewicy w 100 gWartość energetyczna - 116 kcal
Białko ogółem - 9,02 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 20,13 g (w tym cukry proste 1,80)
Błonnik - 7,9 g
Witaminy
Witamina C – 1,5 mg
Tiamina – 0.169 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna - 1.060 mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6 - 0.178 mg
Kwas foliowy - 181 μgWitamina A – 8 IU
Witamina K - 1,7 μg
Minerały
Wapń – 19 mg
Żelazo - 3,33 mg
Magnez - 36 mg
Fosfor - 180 mg
Potas - 369 mgSód – 2 mg
Cynk - 1,27 mg
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html
Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) soczewicy w 100 g
Wartość energetyczna - 116 kcal
Białko ogółem - 9,02 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 20,13 g (w tym cukry proste 1,80)
Błonnik - 7,9 g
Witaminy
Witamina C – 1,5 mg
Tiamina – 0.169 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna - 1.060 mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6 - 0.178 mg
Kwas foliowy - 181 μg
Witamina A – 8 IU
Witamina K - 1,7 μg
Minerały
Wapń – 19 mg
Żelazo - 3,33 mg
Magnez - 36 mg
Fosfor - 180 mg
Potas - 369 mg
Sód – 2 mg
Cynk - 1,27 mg
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html
Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) soczewicy w 100 g
Wartość energetyczna - 116 kcal
Białko ogółem - 9,02 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 20,13 g (w tym cukry proste 1,80)
Błonnik - 7,9 g
Witaminy
Witamina C – 1,5 mg
Tiamina – 0.169 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna - 1.060 mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6 - 0.178 mg
Kwas foliowy - 181 μg
Witamina A – 8 IU
Witamina K - 1,7 μg
Minerały
Wapń – 19 mg
Żelazo - 3,33 mg
Magnez - 36 mg
Fosfor - 180 mg
Potas - 369 mg
Sód – 2 mg
Cynk - 1,27 mg
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html
N.!
ja soczewicę dodaje praktycznie do wszystkiego. Np. jako zagęstnik sosów!!!
OdpowiedzUsuń