Miałam ochotę na coś lekkiego, więc zaserwowałam dziś na śniadanie ryż z jabłkiem.
Ja uwielbiam cynamon, zatem dodaję go dużo do potraw. A ryżu nie wyobrażam sobie bez tej przyprawy! :-)
Cynamon ma wiele zalet i właściwosci. Do najważniejszych należą:
--> Jest afrodyzjakiem - działa na kobiety;
--> kora cynamonu ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne - warto o tym pamietac szczeólnie zimą;
--> pomaga w zwalczaniu mdłości (podobnie jak imbir);
--> przyspiesza przemianę materii (info dla odchudzajacych sie!);
--> reguluje prace nerek;
--> poprawia krążenie.
Możecie go dodac nie tylko do ciast i wypieków. Ja dodaję też do ryżu czy herbaty. Podobno kawa z cynamonem tez wyśmienicie smakuje, a są też tacy, którzy dodają cynamon do mięsa.
Są jednak pewne przeciwwskazania. Cynamonu nie powinny używać osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. A ograniczyć go powinny kobiety w ciąży, by nie doprowadzić do przedwczesnego porodu.
N.!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz