poniedziałek, 23 listopada 2015

Krem z dyni

Hej :-)

Ale dziś przymroziło! Hm, taki mamy klimat. W końcu jesień. Żeby się troszkę rozgrzać przygotowałam na obiad krem z dyni - bardzo sycący, tani i szybki.



KREM Z DYNI

Składniki:
Dynia (ja miałam dynię Gomez, ale myślę, że dynia piżmowa byłaby idealna)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
gałka muszkatołowa
pieprz
groszek ptysiowy


Wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości,ok.15 minut.
W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, i kroimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, aby zeszklić cebulę i czosnek.
Kiedy już dynia będzie ugotowana, zdejmujemy ją z ognia i dorzucamy do garnka cebulę i czosnek, doprawiamy pieprzem. Ścieramy też na tarce gałkę muszkatołową.
Wszystko blendujemy i podgrzewamy.
Podajemy z groszkiem ptysiowym/kolendrą/pestkami dyni.











Prawda, że proste? A jakie doooobreeeee! :-)
Trzymajcie się ciepło!

N.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam! :) Jeśli masz przepis,którym chciałabyś się podzielić - zachęcam! :)

      Usuń