wtorek, 26 stycznia 2016

"Czerwone diamenty", czyli... Jagody Goji

Przygotowując ten post przeczytałam mnóstwo artykułów o superfoods. Jagody goji, które nazwane zostały owocami długowieczności, są sławne w Tybecie i w Chinach już ponad 2500 lat!
Domyślacie się pewnie, że zawierają witaminy A i E, tzw. witaminy młodości. Zawierają też błonnik.
299 kcal / 100g
O zawartości pierwiastków i substancji chemicznych w jagodach goji możecie sobie poczytać tutaj: http://jagody-goji.blogspot.com/.
Chcę, żebyscie wiedzieli DLACZEGO te owoce są takie super-ekstra-zdrowe.
Mają właściwości przeciwnowotworowe!!!
Wspomagają pracę układu odpornościowego.
Obniżają poziom cukru we krwi.
Obniżają też cisnienie krwi i poziom cholesterolu LDL - czyli tego "złego".
Co ciekawe, wpływają pozytywnie na męską płodność!

Ale jak jeść te mini owoce?
Są dobrym dodatkiem do deserów.
Ja używam ich głównie do owsianki, sałatek i koktajlu.
A Wy - jecie jagody goji? Jeśli macie propozycje ich wykorzystania - zostawcie pomysł w komentarzu! :-)

A ode mnie dzis propozycja na:

KOKTAJL Z GOJI

Co potrzebujemy?

2 łodygi selera naciowego
natka pietruszki
1 banan
garść jagód goji
1/2 awokado
mleko sojowe (w zależności od tego jak gęsty koktajl chcemy otrzymać)



Have a nice day!
N.!
 




5 komentarzy:

  1. Hej :) mam pytanko można czymś zastąpić natkę pietruszki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz jej dodawać. Możesz dodać kilka liści szpinaku. Zrób mix z tego, co najbardziej lubisz, jednak polecam mimo wszystko natkę :)

      Usuń
  2. Mały świat Kasi16 czerwca 2016 16:11

    Uwielbiam jagody goji w owsiance albo po prostu z jogurtem naturalnym i innymi dodatkami.
    Dziękuję za bardzo ciekawe inspiracje jedzeniowe! Czekam na dalej i pozdrawiam!. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaaak! W owsiance też często lądują u mnie te owoce. :)

      Usuń