niedziela, 3 stycznia 2016

Sałatkowo.

Orzechy włoskie - dużo kalorii, ale samo zdrowie.
Granat - o nim już pisałam tutaj: http://forhealthblog.blogspot.com/2015/02/fruits-granat.html
Pomarańcze - witamina C i beta-karoten.
Rukola - źródło wapnia i żelaza.

Zróbmy z tego coś!
 Dzisiaj ma być lekko. I zdrowo. Sałatkowo :-)

SAŁATKA Z RUKOLI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Z podanych składników wyjdą nam 2 porcje.

Co potrzebujemy?
opakowanie rukoli
1 pomarańcza
1/2 owocu granatu
ok. 50g orzechów włoskich

Sos:
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżeczka soku z ctryny
sól i pieprz czarny - do smaku 

Przygotowanie:
Rukolę myjemy i wkładamy do miski.
Pomarańcze obieramy, także z białych blonek, dzielimy na cząstki.
Dodajemy cząsteczki granata.
Orzechy podprażamy na patelni i również dodajemy do sałatki.
Z podanych składników przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę - ale uwaga - robimy to dopiero przed podaniem.
Najlepiej schłodzić ją w lodówce ok. 2 godzin.



Smacznego!
N.!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz