sobota, 31 stycznia 2015

Imbir. Lubię to!

Kiedyś imbir nie był tak powszechny. Dziś możemy go kupić w każdym supermarkecie. Wielu z nas nie wie "z czym to się je". okej, do herbaty, może do pierników.. I co dalej? To dopiero początek zastosowania imbiru do napojów i potraw.


Po pierwsze - imbir ułatwia trawienie, leczy wzdęcia.
Po drugie - jeśli masz chorobę lokomocyjną, imbir jest dobrym lekiem, gdyż przeciwdziala wymiotom.
3. Powinny o nim wiedziec osoby z wysokim cholesterolem.
4. Dziewczyny - łagodzi bóle miesiaczkowe.
5. Leczy przeziębienia!!!
6. Działa przeciwobrzękowo, gdyż ma dzialanie moczopędne.
7. Poprawia pracę mózgu.
8. Polepsza krążenie krwi.
9. .....

Jednak.. nie wszyscy mogą spożywać imbir. Jeśli masz wrzody żołądka, albo jesteś kobieta w ciąży, staraj się go unikać.

Ja dzisiaj proponuję Wam dwa sposoby na wykorzystanie imbiru:

NAPAR
Pół litra wody zagotować i dodać do niej małe kawałki imbiru. Gotować go ok. 15 minut. Odcedzić i dodać ok. 2 łyżeczki miodu. oraz pół szklanki mleka.  Proste?



SAŁATKA Z IMBIREM


Składniki: 
300 g wędzonego łososia  
pół pęczka natki pietruszki 
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany, 
5 cm obranego korzenia imbiru, 
sól, pieprz.
Natkę i imbir posiekać. Łososia pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki. Majonez wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Połączyć wszystkie składniki. Sałatkę włożyć na 20 minut do lodówki. Podawać z białym pieczywem lub waflami ryżowymi oraz białym winem.


Smacznego.
N.!

Składniki: 300 g wędzonego łososia (najlepszy to ten na wagę, wędzony na zimno), pół pęczka natki pietruszki, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstej śmietany, 5 cm obranego korzenia imbiru, sól, pieprz.
Natkę i imbir posiekać. Łososia pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki. Majonez wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Połączyć wszystkie składniki. Sałatkę włożyć na 20 minut do lodówki. Podawać z białym pieczywem lub waflami ryżowymi oraz białym


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Przepisy-na-smakolyki-z-imbirem-napar-imbirowy-kawe-z-imbirem-i-salatk_33758.html
Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu, pół szklanki mleka. Napar z imbiru podawać w filiżankach

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Przepisy-na-smakolyki-z-imbirem-napar-imbirowy-kawe-z-imbirem-i-salatk_33758.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz