piątek, 2 stycznia 2015

Fruits ---> Mandarynka

Dzisiejszym postem rozpoczynam serię wpisów poświęconych temu, co zwykle ląduje w naszych koszykach podczas zakupów, jak również temu, co powinno się tam znaleźć, jednak z powodu zbyt małej wiedzy, jaką posiadamy, omijamy z daleka niektóre sklepowe półki. Warto więc poznawać właściwości warzyw, owoców czy przypraw, które mogą poprawić smak potraw i wprowadzić nowe  pomysły w naszej kuchni lub ulepszyć obecne. Wychodzę Wam na przeciw tworząc zakładkę "Wiem, co jem". Będziecie mogli znaleźć tam istotne informacje na temat produktów spożywczych, dowiecie się skąd pochodzą i jakie mają właściwości. Z pewnością zaskoczę Was nie jeden raz :-) Cykl wpisów rozpocznę od Citrus reticulata, czyli... 
MANDARYNKI



Pochodzenie: Południowo-wschodnia część Azji. Obecnie mandarynkę uprawia się w basenie Morza Śródziemnego i USA.
A to ciekawe!: Wyspę Mauritius na Oceanie Indyjskim nazywano kiedyś Mandara - stąd pochodzi nazwa owocu.Owoce właściwej mandarynki zawierają sporo pestek i dlatego są dziś zastępowane w handlu coraz częściej klementynkami oraz odmiany zwane satsuma (nie mają wcale pestek). Inną odmianą są tangerynki - znajdują się u nas wyłącznie w przetworach.
Dlaczego warto je jeść?: Zawierają mnóstwo witaminy C (100g mandarynek wypełnia nasze zapotrzebowanie na tą witaminę w 38%), zwiększającej odporność. Mają w sobie też flawonoid o nazwie nobiletyna, który pomaga m.in. zwalczać otyłość i zapobiega cukrzycy typu II.
Mandarynki hamują procesy starzenia się skóry i poprawiają jej kondycję.
Zawierają sporo witaminy A, która wspiera rozwój kości i zębów oraz zapobiega chorobom oczu.




Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 53 kcal / 222 kJ
Białko 0,81 g
Tłuszcz ogółem 0,31 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,039 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,060 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,065 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,018 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,047 g
Węglowodany 13,34 g
onnik pokarmowy 1,8 g
Witamina A 681 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,20 mg
Witamina K 0 µg
Witamina C 26,7 mg
Witamina B1 0,058 mg
Witamina B2 0,036 mg
Witamina B3 (PP) 0,376 mg
Witamina B6 0,078 mg
Kwas foliowy 16 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,216 mg
Wapń 37 mg
Żelazo 0,15 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 20 mg
Potas 166 mg
Sód 2 mg
Cynk 0,07 mg
Miedź 0,04 mg
Mangan 0,04 mg
Selen 0,10 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~
 
 Źródło tabeli: http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Mandarynki-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html
Źródło tekstu: Colditz G., Owoce egzotyczne.


SMACZNEGO! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz