sobota, 17 stycznia 2015

Co z tym glutenem?



Do dzisiejszego wpisu zainspirowała mnie reklama w TV. Ludzie wypowiadali się na temat znanej marki płatków śniadaniowych. Producent stworzył alternatywę dla osób, które nie mogą spożywać produktów z glutenem. Są wiec teraz dostępne na rynku płatki bezglutenowe. Podobno nie różnią się ani smakiem, ani "chrupkością", od tych popularnych, tradycyjnych płatków śniadaniowych. Na pewno zaobserwowaliście narastający trend na produkty bezglutenowe. 

Czym  właściwie jest gluten?
To białko, które znajdziemy w niektórych zbożach.

Nie musimy się bać jedząc np. ziemniaki, kukurydzę, ryż, soję, proso, grykę, amarantu, soczewicę, fasolę czy owoce – tam nie ma glutenu.
Produkty przetworzone, bezglutenowe, powinny w widocznym miejscu na opakowaniu zawierać ten znaczek:


Można być na gluten uczulonym, można też mieć jego nietolerancje, nazywaną celiakią. Ale większości z nas wcale on nie szkodzi. Ludzie jednak wykluczają go ze swojej diety, bo twierdzą, że dzięki temu schudną. 

Gluten znajdziemy w mące pszennej, żytniej i jęczmiennej. Uwaga – może on znajdować się tez w niektórych słodyczach, lekach, parówkach, mięsie mielonym czy piwie, a wiec pozbycie się go z menu wymaga dużej ostrożności i uwagi. 

Dieta bezglutenowa to kolejny trend, który przybył do nas z Zachodu. Pamiętajmy jednak o tym, że pozbywając się ze swojej diety glutenu, często pozbywamy się tez ważnych dla nas składników. 

N.!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz